Thursday 2 June 2016

Vooraanstaande kunstschilders met eigen opleidingsschool



Theodoor van Tulden, portret van Josina Copes-Van Westrum en haar kinderen, olieverf op doek, 196x 255 cm, Noordbrabants Museum, Den Bosch
Theodoor van Tulden, De smidse van Vulcanus, 1649, Paleis Huis ten Bosch, Den Haag. In de Romeinse mythologie was de god Vulcanus, de god van het vuur, van de edelsmeden en de god van de vulkanen en daaraan ontleende deze god van het vuur zijn naam VULCANUS





Rubens en Rembrandt hadden beide veel leerlingen

Column nr 414 dd 2 juni 2016

De twee bovengenoemde schilders waren feitelijk instituten omdat er blijkbaar in die tijd nog geen kunstacademies waren en het vak bij de grote meesters moest worden geleerd. Theodoor van Tulden waarvan u boven de twee afbeeldingen ziet was een leerling van Rubens, die feitelijk zijn leermeester naar de kroon stak en het schilderij van Vulcanus kwam nota bene in het Paleis Huis ten Bosch in Den Haag terecht. Van Tulden was lang niet de enige die les kreeg van de grote Antwerpse meester Rubens. Enkele meer bekende namen : 1.Johan Boekhorst, 2, 3, Jan Brueghel I en II,  4. Caspar de Crayer, 5. Jan van Eyck, 6. Cornelis Saftleven, 7. David Teniers en 8 Theodoor van Tulden.
Bij Rembrandt kennen we veel bekende namen 1. Gerard Dou,  2 Gerbrand van Eekhout, 3 Aart van Gelder, 4  Govert Flinck, en 5. Ferdinard Bol.
Dit overzicht is lang niet volledig, maar deze namen komt u als u een fervente museumbezoeker bent gegarandeerd wel een keer tegen in de musea van Nederland en onze zuiderburen.
Het is de tijd van de opdrachtgevers van de Kerk. van de koningshuizen en rijke families. Zij konden zich veroorloven geld neer te tellen voor kunst, voor genieten, terwijl jan met de pet moest sabbelen om zijn kostje bij elkaar te scharrelen en niet toekwam om mooie dingen te kopen.
Wat de stijl van de schilderijen betreft, u heeft ongetwijfeld de stijl herkend, het is de barok van de mollige lichamen en pompeuze voorstellingen. Dat vonden de gezagdragers en andere notabelen vreselijk interessant en in een tijd dat iedereen in veel kleren gedost ging, was het ook wel eens een verademing om van een bloot lijf te genieten.
Genieten is nu eenmaal belangrijk in het leven, het voorkomt stress, burn outs en er zijn zoveel dingen waarvan je kunt genieten, maar je moet het wel doen. Even een pauze, even pas op de plaats, even de zinnen verzetten. Kunstboeken, lezingen., adviezen, taxaties, exposities essays etc. : reageren via deze blog
drsjj artes admirans

No comments:

Post a Comment