Friday 27 May 2016

Van Spanje naar een oud Noordhollands vissersdorp



Musea Turfschuur en OpZeeland per 29 mei open voor publiek 13,00 tot 16.00 uur

Column nr 413

Mijn docent architectuur Irmgard van Koningsbruggen vond het een goede zaak dat ik de kunst, architectuur propageerde. Tenslotte studeer je niet voor niets zeven jaar. Bij het behalen van mijn tweede onderdeel : de Bachelor graad werd ik benaderd door het bestuur van de bovengenoemde musea in Kolhorn of ik me daar bezig wilde houden met het opzetten van tentoonstellingen inzake de regionale schilderkunst. Goede zaak, je kunt de verworven kennis meteen in praktijk brengen. Je voelt je daar min of meer toe verplicht omdat de overheid, lees de gemeenschap, veel geld in mijn studie heeft geinvesteerd en dat vraagt om een contraprestatie.

In het Turfschuur Museum vindt U de economische bedrijvingheden rond 1900 en in OpZeeland treft u enerzijds veel regionale archeologische vondsten,  maar het accent ligt buiten de archeologie ook op de schilderijen expositie. Met name de12 werken van Dirk Breed ( 1920-2004) , 1 werk vanJan Pieter Pool,( 1922=2014) en drie werken van de  uit Friesland afkomstige Sietse Wiersma.

Aangezien in het verleden over de beide Kolhorner schilders in deze columns al veel is geschreven, gaat het deze keer om Sietse Wiersma. Een bescheiden, sympathieke hardwerkende kunstschilder die nu inmiddels van zijn werk kan leven.

Hierboven vindt u een beschrijving van hem, zoals U die ook kunt lezen in het museum. Ook een klein werkje van zijn kleindochter is in Kolhorn te bewonderen.
Sietse  Wiersma,  kleindochter Pien, olieverf op doek, 10 x 8 cm, atelier Wiersma Oudkarspel

De musea zijn gemakkelijk te bereiken via Winkel en vervolgens over de Westfriese Dijk naar Kolhorn.  Ook kunt U Kolhorn bereiken via de provinciale weg Schagen_Middenmeer. Ruime parkeergelegenheid bij musea. Als U met een groep wilt komen dan kunt u contact opnemen met Co de Rijcke, amateurarcheoloog opnemen 0229-582039 @mail cderijcke@stichtingmuseumkolhorn.nl
Geniet van al dat moois van dat dorp met een beschermd dorpsgezicht. Het dorp is tegen de Westfriese omringdijk ontstaan rond 1400

Kunstboeken,. lezingen, exposities, markten ( zondag in  De Rijp) rondleidingen, taxaties, adviezen,
reageren via deze column
drs jjj artes admirans
 Sietse Wiersma , stilleven met molen, 40 x 40 cm, atelier Oudkarspel





No comments:

Post a Comment