Wednesday 8 June 2016

Is Alkmaar wel een Kunststad?

Picasso tentoonstelling in het Stedelijk en Alex P (roper) in de Watertoren Alkmaar

Column nr 415 dd  8 juni 2016

Enkele jaren terug dat AZ het landskampioenschap behaalde en met een stoomboot over het Noord-Hollands kanaal bij het kanaal-eiland arriveerde was de slogan Alkmaar prachstad. Louis van Gaal hield een pathetische speech, dat Wij zijn de beste van West-Friesland, wij zijn de beste van Noord-Holland, wij zijn de beste van Nederland. Niets was te dol. Frans Bauer mocht optreden en de ME busjes in grote getale aanwezig, hadden niets te doen. Alkmaar Kaaskoppenstad. Levendig handelscentrum, goede binnenstad met veel winkels, een wielerbaan, een AFAS stadion en veel werkgelegenheid. Werkte daar bij diverse bedrijven.

Alex P. simulaties met licht, Watertoren  Alkmaar 2016


Maar hoe staat het met Alkmaar als kunststad? Heeft de stad grote kunstenaars voortgebracht? Ja, zegt de kenner Caesar van Everdingen, Koos Stikvoort en dan heb je de grootste genoemd. Aan een biermuseum of een kachelmuseum kan je de culturele positie uiteraard niet aflezen, maar het Stedelijk museum timmert flink aan de weg en na de verbouwing een nieuwe directie lijkt er iets moois te groeien onder leiding van Lidewij de Koekkoek heeft het museum een redelijke status opgebouwd en dan mag Alkmaar als provinciestad best trots zijn op dit museum op het Canadaplein. De vorige huisvesting in de Doelenstraat had meer karakter vanwege het oude pand, maar het nieuwe gebouw vlakbij de Vest biedt meer mogelijkheden, al is die betonklos nu ook weer geen stukje hoogstaande architectuur.
Het museum heeft een fraaie collectie, met name als het gaat om de Bergense school en een aantal fraaie schilderijen uit de zeventiende eeuw.
Maar hoe zit het met de moderne kunst in  Alkmaar. Hal zeven manifesteerde zich en nu lijkt de leegstaande Watertoren een mekka te worden voor de moderne kunst. Een fraai pand met acht verdiepingen. Vorig jaar was daar de manifestatie aan Gene zijde en dit jaar heeft Alex P(roper) er expositie. Het is de bedoeling in de toekomst daar meer te exposeren en daartoe is stichting ZOOK opgericht die start met een expositie onder de naam TECHNE. Op de derde van de acht verdiepingen vind je Minimal Universe . Met kleine subtiele handbewegingen wordt het spelen van een stuk Minimal Music bestuurd. Effecten als tempo. aanslag, motief, register, fijne toonhoogte geeffectueerd. Je staat versteld wat Alex P met licht en geluid weet te ontwikkelen. Virtueel water dat stroomt en stopt als er teveel geluid klinkt. Een en ander valt te vergelijken met Fluxus S, enige jaren geleden in de oude panden van de  Philips radiofabrieken in Eindhoven,
Alex P, schildert met licht en geluid. Ja, dit is moderne kunst en wel in ALKMAAR. De vijfjaarlijkse kunsthappening Documenta in Kassel ( D) is ook zo'n broedplaats voor moderne kunst, veel video's en performances en deze manifestaties geven je inzicht is alles wat er naast de beeldhouwkunst en schilderkunst te beleven valt. Wilt u meer van AlexP weten ? www.alexp.nl, info@alexp.nl
Geniet van alle schone kunsten. De stelling van Thijs Adams, schrijver, criticus, wordt gedeeld, dat religie, wetenschap en kunst de weerbaarheid kunnen brengen tegen opgeblazen zekerheiden van fanatici, die steeds maar weer de wereld in brand proberen te zetten.
Kunstboeken, lezingen, adviezen, taxaties, essays, rondleidingen etcreageren via deze blog
drsjjj artes admirans





No comments:

Post a Comment