Friday 6 May 2016

Aan wie dank je dan je bekendheid?

Frans Hals als portrettist

Column nr 409 dd. 7 mei 2016

Niets voor niets geven bedrijven veel geld uit aan PR activiteiten. Het publiek moet je zien, moet je kennen en anders tel je minder mee en kan je dat ook veel omzet schelen. Als de kunstcriticus Aurier geen aandacht aan Vincent van Gogh had geschonken, had zijn schoonzus geen moeite gedaan die collectie bij elkaar te houden, omdat zij zakelijk en slim was en in de gaten had, dat dit wel eens iets heel bijzonders kon zijn en ook interessant voor de portemonnee. En van de mooiste werken van Frans Hals hangt in het Rijks te Amsterdam in de Eregalerij. Het huwelijkspaar Isaac Massa en Beatrice van de Laen uit 1632. Maar evenzeer sta je bewonderend te kijken naar een portret uit 1619/1620 onder de titel Catharina Hoofd en haar min.



Dat schilderen van die kanten kragen is wel met een verschrikkelijk dun penseeltje gedaan want je krijgt dat op een andere manier niet zo verfijnd op het doek. Frans Hals heeft wel niet de status van Rembrandt en pas heel laat werd bewondering voor deze Haarlemse schilder gewekt na diverse bezoeken aan het Frans Hals Museum te  Haarlem. Een eenvoudig en prachtig museum gehuisvest in een voormalig bejaardenhuis, dat zo wel een hele fraaie bestemming heeft gekregen.
Maar wie waren dan de mensen die Frans Hals zo beroemd maakten?. Onder meer in de zeventiende eeuw de schrijver Ampzing ( nu bekend van het Haarlemse  Ampzing genootschap), maar verder ook zijn tijdgenoot van de plaatselijke Latijnse School Theodorus Schrevelius  In de 18e eeuw was dat Arnold Houbraken. Verder schilderden velen in zijn stijl of probeerden dat althans en zo maakt de Franse schilder Jean Honore Fragonard een penseeltekening naar een mannenprotret van Frans Hals. In 1873  schreef de Nederlandse jurist-literator Carel Vosmaer een essay over Frans Hals met lyrische ontboezemingen en de Duitse kunsthistoricus  Wilhelm Bode ( een eigen museum in Berlijn ) schreef de eerste wetenschappelijke studie over Frans Hals, Bode had eerder al Rembrandt ontdekt en schreef daar veel over. De Franse schilder Manet liet zich bij het schilderen van een vooraanstaand Frans echtpaar leiden in de opbouw van het schilderij door het bovengenoemde werk van Isaac Massa en Beatrice van der Laen.  Bij de bespreking van dit Manet schilderij in een museum te Berlijn voor VU studenten heb ik uiteengezet dat Manet diverse keren in het Frans Hals Museum was geweest en dan kan je dat eigenlijk niet begrijpen, totdat je ontdekt dat hij een Nederlandse vrouw uit Zaltbommel getrouwd was. Zo lopen dan die zaken. En Van Gogh die in Antwerpen met de Nederlandse schilder Anton Kerssemakers in contakt kwam raakte helemaal in vervoering bij het bestuderen van Frans Hals werk  Vissersjongen uit 1630. Hij zei tegen Kerssemakers : ja dat is pas schilderen. Van Anton Kerssemakers kon ik een aantal werken bewonderen thuis bij de grote Van Gogh kenner uit Nuenen, de heer Ton de Brouwer. Ton is een groot van Gogh kenner en grondlegger van het informatiecentrum Vincentre in Nuenen. Zo lopen dan de lijnen als je een unieke schilder bent.
Geniet van de schone kunsten. Kunst is net als sport noodzakelijk voedsel voor lichaam en geest. Leef je daarin uit en gooi wapens aan de kant. Dat wordt al eeuwen geroepen, maar de mensheid is wat dat betreft halsstarrig. Kunstboeken, lezingen, essays, rondleidingen adviezen, taxaties etc. reageren via deze blog
drs jjj artes admirans



No comments:

Post a Comment