Wednesday 25 May 2016

Salvador Dali II 1904-1989


Salvador Dali, Venus met een matroos, Ikeda Museum voor 20ee eeuwse kunst Shizuoka, Japan



Salvador Dali II  1904-1989

Column nr 412

Eerder al probeerden we te achterhalen welke factoren ten grondslag lagen aan beroemdheid, naamsbekendheid en duidelijk is dat een grote actieradius daaraan mee kan werken. Salvador Dali kreeg in Fiqueras dan wel zijn eigen museum, maar daarvoor had hij de halve wereld afgereisd en verbleef lange tijd in Amerika en Parijs. Waarom zijn kunst in de ogen van veel mensen zo wereldvreemd is heeft te maken met diepere zielenroerselen als het onderbewuste, de psychoanalyse van Freud en het dwepen met al wat de wetenschap aan nieuws bracht.
""  Er zijn maar weinig kunstenaars geweest die ooit zo geinteresseerd waren in wetenschap als Salvador Dali. Niettemin was Salvador Dali in puur speculatieve wetenschap als onderdeel van zijn filosofische dorst naar determinisme. "Met andere woorden  : hij zocht de dingen achter hetgeen je waarneemt.
"Een andere persoon die door Dali werd bewonderd zozeer, dat hij een lezing hield ter ere van diens theorien ., was de Duitse natuurkundige en Nobelprijswinnaar  Werner Karl Heisenberg,. Deze ontwikkelde in navolging van Planck en Einstein  binnen de kwantummechanica het onzekerheidsprincipe dat van grote invloed is geweest op de gehele 20e eeuwse fysica en filosofie.
Dali had derhalve een wonderlijk nucleair geloof gebaseerd op de kwantummechanica geassocieerd met katholieke mystiek. In een mystiek manifest uit 1951 probeert hij zijn levensvisie, zienswijze en methode van werken te verklaren.
Uit die mystieke periode  schilderde hij drie werken met religie als achtergrond 1. De madonna van Portiligat, 1950 2. Christus van Johannes van het Kruis . Deze katholieke heilige en ook Theresia van Avila, beide uit Spanje, waren toonaangevend als het ging om de katholieke mystiek en zij stichtten volgelingen die nu nog onder de naam van Carmelieten nog steeds de denkbeelden van hen aanhangen. 3 Het laatste  avondmaal 1951.
Al met al is deze uitleg slechts een benadering van zijn werk als het gaat om het meest begrijpelijke. Daar waar er moeilijke, niet plaatsbare afbeeldingen voorkomen, is het zaak, elk schilderij heel intensief analyseren, het liefst met het verhaal dat Dali er zelf bij heeft vermeld. De thema's zijn te gevarieerd om daar een eensluidende uitleg van te geven.
Hiermede sluiten we het onderwerp af. Geniet van alles wat u bekoort aantrekt. Mensen die aan uw zorgen zijn toevertrouwd of kinderen die U een goede opvoeding wilt meegeven.
Leef en wees een goede medemens voor uw omgeving. Kunstboeken, lezingen, rondleidingen, essays, adviezen, taxaties, exposities  contact via de blog

drsjjj artes admirans

No comments:

Post a Comment