Wednesday 30 May 2018

Joodse kunstenaars na de Holocaust

Soll LeWitt 1928-2007

Column nr 508 dd 30 mei 2018

Al meerdere keren is de architectuur van de Joodse architect Daniel Libeskind voorbij gekomen. De heftige vormen desoriënteren je, waarmede de architect het grootste drama in de mensengeschiedenis tot uitdrukking brengt, Minder expressief maar uiterst beeldend doet de kunstenaar  Sol LeWitt dat ook en laat blijken dat het drama der drama's nooit vergeten mag worden om herhaling te voorkomen. Of de gehele mensheid daar weet van heeft, valt te betwijfelen, gezien de geweldgolven in Syrië, Israël en of alle plekken in de wereld waar gevochten wordt.

Soll LeWitt bouwde een witte piramide als een stille getuige van afwezigheid van de joden in Munster en een Zwarte vorm voor de vernietigde  joodse gemeenschap van Hamburg Altona 1989.

Aan de hand van de Witte piramide, bouwde de architect/kunstenaar de Beth Sjalom Synagoge in Chester, Connecticut. 1999

Van alle drie kunstwerken ziet u hieronder de afbeeldingen
Bron " Joodse Kunst en Cultuur van Edward van Voolen

De  Witte Piramide in Munster






Synagoge in Chester en de Zwarte Vorm in Hamburg

Feit is dat kunstenaars meer dan andere mensen, zich in een groot drama kunnen inleven en dat vorm willen geven. Dat is een gave en een groot goed en drukt ons met onze neus op die harde feiten.
Wat heeft dat dagboek van Anne Frank niet allemaal te weeg gebracht. Hou me te goede, er waren in World War II ook best wel Duitsers die het goede met de mens voor hadden, maar zij zaten verstrikt in een systeem van de top, dat mensonterend was en veel te laat door iedereen werd ontdekt. Laten machthebbers leren van de geschiedenis hoe het beslist NIET moet
Kunstboeken, lezingen, adviezen, taxaties, rondleidingen, essays, contact via deze blog
drs jjj artes admirans

No comments:

Post a Comment