Thursday 2 February 2017

Simon Min, aannemer en kunstenaar

Simon Min, aannemer en kunstenaar (1902-1990)
Column nr 445 dd 2 februari 2017

Na een druk leven van hard werken als aannemer, krijg deze getalenteerde telg van het bekende Minnen geslacht eindelijk de gelegenheid zich als beeldhouwer/schilder te ontwikkelen.
Kennissen van ons hadden dit talent ontdekt en zoals dat gaat met heel veel van deze creatieve mensen, was hij beslist niet bezig om zijn kunst aan de man te brengen. Enkele keren waren wij bij hem in Bergen om te kijken naar zijn werk. Een betonnen beeld in de voortuin, zeer markant, werd tussen het gras uitgehaald en voor een schappelijke prijs van de hand gedaan. Een slaapkamer stond vol met schilderijen en houtsnijbeelden. Daar kon je kijken en uitkiezen en andermaal waren het schappelijke prijzen voor dit bijzondere werk. Simon was een van de zeven broers Min, met als meest bekende Jaap Min en diens zoon Maarten Min, die als baanbrekende architect tegenwoordig nog steeds furore maakt. Jaap Min is bekend van zijn religieuze werken en veel opdrachten kreeg hij van de Zusters Ursulinen in Bergen NH, die veel landbouwhuishoudscholen bouwden. Ook in dit dorp stond zo'n school met drie kunstwerken van Jaap Min. Aan de voorkant van de school, een smeedijzeren werk van een vogel die een kluwen draad in zijn mond heeft. Ligt in dit dorp opgeslagen bij een particulier, een bouwvakker, die de waarde en de kunst zag.  Een schilderij van Jaap Min in de directiekamer ging meer naar de nieuwe school in Schagen, alsook een prachtig gebrandschilderd raam. Bij alle Jaap Min kunst weg uit ons dorp. Een identieke gebouwde school in Spanbroek werd het vermaarde Scheringa Museum, dat ontmanteld werd toen het Scheringa imperium instortte, terwijl nog altijd dat prachtige nog niet afgebouwde museum in Opmeer nog steeds staat te verpieteren en nu in handen is van een projectontwikkelaar in Stompetoren. Op de muren van het Scheringa Museum kalkte ik  Europese kunst geroofd uit West Friesland, TV opnamen werden gemaakt door Rutger Castricum van Pow Ned en werden verspreid op Internet.
Enige indrukken van werken van Simon Min

Simon Min, Hout gesneden beeld, 30 cm hoog, particulier bezit
Simon Min, gegoten betonnen beeld, rond 1970, tuin sculptuur particulier bezit

Simon Min, betonnen beeld met afbeelding van pelikaan en een apostel, rond 1980, tuinsculptuur  particulier bezit







Simon Min, afbeelding Sint Franciscus met vogeltje, beton gegoten, afgewerkt met goudverf, 1970-1980, particulier bezit

Alweer enige jaren geleden bij de viering van een eeuwfeest van de stad Alkmaar, kregen wij van de zoon van Jaap Min, Maarten, een rondleiding langs de architectuur van de oude binnenstad. Ter plekke waren de architecten uitgenodigd om hun visie te geven, die aan hun gebouw ten grondslag lag, waaronder ook de bekende architect Tauber. Een ontwerp van Maarten Min, een aantal geschakelde woningen in boerderij vorm, zijn in dit dorp te vinden in de buurt van het kerkplein en de kerk. Kortom dit dorp heeft veel verbindingen met het kunstenaarsdorp Bergen NH. Geniet U ook van kunst, van mooie beelden, van fraaie schilderijen, het is de kers op de taart. Zaken die ons leven kunnen veraangenamen, maar dat moet je zien of wellicht heeft u een dermate goed gehoor, dat u van allerlei soorten muziek kunt genieten. Genieten is wel belangrijk om niet als dat negatieve rondom je heen een plek te kunnen geven. Kunstboeken, lezingen, adviezen, taxaties, lezingen, rondleidingen
neem contact op via www.blogger.com
drs jjj artes admirans

No comments:

Post a Comment