Tuesday 14 February 2017

Ruim 800 jaar grote naamsbekendheid

Franciscus van Assisi 1182-1226
Column nr 447 dd 15 februari 2017

Als je na 800 jaar nog steeds 16.000 volgelingen hebt, anno 2017, dan moet het wel een bijzondere persoonlijkheid zijn. Zelfs heeft de Argentijnse paus zijn naam aangenomen. Als je in Assisi bent geweest, raak je onder de indruk van de plek waar hij heeft geleefd en heden ten dage van de prachtige basiliek met een onder en een bovenkerk, Ook dat is uniek. Enige indrukken hier van de  fresco's die Giotto in de kerk maakte, te beginnen met de afbeelding van de vlucht naar Egypte. U ziet de afbeelding in tweeën omdat mijn kopieerapparaat gewoon niet groter is. Saillant detail in deze dat juist zijn volgelingen de paters Franciscanen zich buitengewoon hebben ingespannen om die geboorte van de Verlosser beeldend te vertolken en zij introduceerden de kerststal.
A

Giotto vlucht naar Egypte.De beide afbeeldingen even aan elkaar schuiven en u ziet de hele ezel

Giotto,  Sint Frans spreekt de vogels toe


Giotto, Sint Frans als man van de natuur en de vogels
Simon Min, Beeld van Sint Frans met vogeltje, cementpasta met goudverf, rond 1980



De afbeeldingen van de fresco's komen uit een fraai boekwerk Franz von Assisi, met bijdragen van een achttal kenners als Servus Gieben,  Engelbert Grau, een franciscaanse monnik en nog tal van anderen. Een indrukwekkend boekwerk, gestoken in een zwart foedraal om het boek te beschermen. Al meerdere malen had ik het boekwerk in mijn handen gehad en wat afschrikte was de prijs. Het boek kostte toentertijd 372.50 gulden. Daar moet je dan wel een paar keer over nadenken en besluiten dat dit boven het gestelde budget is. Ik was niet de enige die daar zo over dacht, want het boek bleek onverkoopbaar. Tot het moment dat het zwaar afgeprijsd in de boekhandel lag. De prijs was met 2/3 verlaagd en die 124.45 gulden had ik er wel voor over, omdat het boek herinneren opriep aan de Assisi reis, die we daarvoor hadden gemaakt. Wellicht had het ook te maken met het feit dat hier in een naburig dorp een klooster was van paters Franciscanen die vanaf 1915 hier werkten. Dat klooster werd later bemand door Clarissen, werd een conferentieoord en nu heeft het als bestemming het Groot Seminarie van het bisdom Haarlem- Amsterdam, waar mannen vaak uit alle delen van de wereld worden opgeleid tot priester. Er is een kloosterkerk aan verbonden, welke tevens de parochiekerk van Nieuwe Niedorp. In mijn jongensjaren ging ik met mijn vader wel eens mee omdat hij als winkelier levensmiddelen afleverde aan broeder kok in de keuken. De monniken liepen in bruine habijten met een gordel om en in die tijd altijd op blote voeten. Dat zullen ze nu wel niet meer doen. In Weert (NB) hadden zij hun hoofdvestiging, maar ook het aantal volgelingen in Nederland is sterk teruggelopen.
Geniet van alle mooie dingen, boeken, film, sport, hobbies etc. Kunstboeken, lezingen, adviezen, taxaties, contact via deze blog
drs jjj artes admirans

No comments:

Post a Comment