Friday 18 March 2016

Wat Belgen beter kunnen volgens Henk van Os

Columns nr 402 dd 18 maart 2016

Enige werken van Gustave de Smet

Het vele vrijwilligerswerk noopte me een gesteld onderwerp Hollandse Meesters in Amerika tot later datum uit te stellen omdat het meer studie vergt. Met name is het de bedoeling het verschijnsel toe te lichten dat de Amerikaanse universiteiten grote belangrijke kunstcollecties aanlegden.. Enerzijds om wetenschappelijk onderzoek te doen, maar wellicht veel meer uit pedagogisch oogpunt om studenten met kunst  laten kennismaken. U houdt het tegoed, maar dat kan enkele weken in beslag nemen vanwege muziekuitvoeringen etc. etc.
Daarom nu maar eerst een luchtiger onderwerp, gemakkelijker te schrijven en te becommentariĆ«ren.

Gustave de Smet het goede huis en dorpskermis, 1917/1931/32 olieverf op doek, Museum voor Schone kunsten, Gent 

Vlaamse kunst, zo betoogt Henk van Os in zijn boekje Beeldenstorm op pagina 35 gaat vaak over feest, wel vaker dan in de Nederlandse kunst{............ }  Opvallend is dat de kunstenaar de folkloristische sfeer, die bij de kermis hoort, ook tot uitdrukking brengt in de stijl, waarin hij schilderde bijna alsof hij koekplanken aan het maken is. De Smet geeft zijn schilderijen geen diepte., dat vond hij veel te deftige kunst. Het resultaat is een heel vlak beeld, wat het schilderij iets essentieels , iets affiche-achtigs geeft. In het onderste schilderij ( zie boven)  zie je dat de vlaggen uithangen en, de mensen gaan de straat op. De Smet schildert een kinderlijk getekende mensenmenigte , heel vlak op het beeld geprojecteerd.. Iets dat moet lijken op een affiche.
In de collectie van het Scheringa museum waren veel Vlaamse schilders te bewonderen. De buitenlandse werken zijn op veilingen verkocht. De andere Nederlandse schilderijen zijn te bewonderen in het museum van de heer Melchers te Goor en zijn Willinks wil hij in  een kasteel tentoonstellen. Jammer dat Scheringa niet zoveel geld had als de miljonair Melchers. Veel mensen, zeker in deze regio, missen het museum in Spanbroek. Geniet derhalve van de kunst die wel in deze regio te zien is. Wesfries Museum Hoorn, Zuiderzee Museum Enkhuizen, Stedelijk Alkmaar en Kranenburgh in Bergen. Daar kunt u volop genieten. Kunstboeken, lezingen, essays, taxaties, adviezen etc.  Reageren ? Via deze blog
drs  jjj artes admirans
drsjjj. artes admirans

No comments:

Post a Comment