Thursday 3 March 2016

De definitie van kunst

Kunstenaars over kunst

column nr 400 dd. 3 maart 2016

Vanaf  2007 heeft u wekelijks op diverse servers kennis kunnen maken met de way of live van een kunsthistoricus. Met name de gotiek, het impressionisme en de Haagse School zijn uitputtend behandeld. Inmiddels hebben nagenoeg 11.000 mensen deze columns gelezen, voor mij een teken dat veel mensen nog meer over kunst willen weten. Nu is niets moeilijker dan van een verschijnsel een definitie geven. In 2005 ondervonden we dat toen wij voor Wim Pijbes, de scheidende directeur van het Rijks, in het kader van een expositie Romantiek in de Kunsthal het verschijnsel Romantiek in de Nederlandse Kunst wilden benaderen. Uit de meer dan vijftig definities was geen helder beeld te krijgen van de Nederlandse Romantiek, als deze al had bestaan. Wim Pijbes was toentertijd directeur van de Kunsthal en Benno Tempel zijn rechterhand. Pijbes ging naar het Rijks, Benno Tempel naar het Haags Gemeentemuseum. Wim Pijbes gaar nu naar museum Verlinden in Wassenaar, dichter bij huis en een nieuwe uitdaging.
Wat is dan kunst ?  Het is een veel besproken onderwerp op verjaardagen en als het dan gaat om een vloer met pindakaas in het Stedelijk of een blauw groot egaal schilderij van Yves Klein, groot 150 x 125 cm. Natuurlijk valt er bij zo'n schilderij weinig te raden, maar hoe eenvoudig het ook lijkt, ga maar eens met zo\n mooie blauwe kleur een fraai egaal doek beschilderen. Ook dat vraagt veel oefening en handigheid met penselen en kwasten en misschien zelfs wel paletmes.

In 2005 brengt uitgeverij Kairos uit Soest een boekwerkje op de markt onder de titel Kunstenaars over Kunst. Blijkbaar worden deze mensen ook vaak gevraagd, wat nu eigenlijk kunst is. Hier worden nu elf definities aan U voorgelegd, welke u wellicht aanspreken. 

1. Het oogmerk van kunst is het leven een vorm te geven (  Jean Anouih 1950)
2. Kunst begint, waar nabootsing eindigt ( Oscar Wilde 1896)
3. Kunst moet de werkelijkheid overrompelen ( Francoise Sagan, 1956)
4, Achter de veranderlijke vormen van de natuur, ligt een onveranderlijke werkelijkheid, ( Piet Mondriaan 1925)
5. De kunst is vrij in haar toepassing van haar middelen, maar gebonden aan haar eigen wetten en ook aan niets anders dan haar eigen wetten ( Theo van Doesburg, 1923)
6. Kunst maakt duidelijk wat de essentie van het menselijk leven is ( Arthur Schopenhauer 1851)
7, De eerste wet van de kunst :beweging is de ziel van alle dingen ( Auguste Rodin)
8. Maar laten we niet vergeten dat de kunst slechts een weg is, geen doel ( Rainer Maria Rilke 1898)
9. Zonder traditie is de kunst een kudde schapen zonder herder, ; zonder vernieuwing : een lijk
(Winston Churchill (1953)
10. Kunst is liefde in elke daad . ( Paul van Ostaijen)
11. Het gewone leven heeft een bekoring,.waarbij de schoonste werken  in het niet zinken.( Jozer Israels (1899)



Churchill heeft het over traditie. In de scriptie over de Joodse Kunst bij Jozef Israels, was dat inderdaad een bijzonder aspect van de Joodse Kunst. ( afbeelding scriptei)

Geniet, leef, leef de weg van de kunst, van een goed boek, schilderij, toneelvoorstelling, film, architectuur. Kunstboeken, lezingen, rondleidingen, exposities, adviezen, taxaties etc  Reagerenn? gaarne via deze blog
drs jjj artes admirans





Cover van Master-scriptie drs J.J.Jong, aan de VU te Amsterdam, 2007, scriptie-begeleider prof dr. Carel Blotkamp


PS. Heeft u ook vandaag gelezen, dat niet iedere bachelor-student meer door mag naar zijn master? Dat is toch vreemd. Op die manier devalueer je de bachelor graad. Heeft het te maken met teveel master studenten of is de master-opleiding te duur. Weet U het? Zo ja, dan hoor ik graag van U wat er speelt op sommige Nederlandse universiteiten 





No comments:

Post a Comment