Thursday 24 March 2016

Hollandse Meesters uit Amerika

Hollandse Meesters uit Amerika, expositie in  Mauritshuis Den Haag 1990/1991

Column nr 403 dd 24 maart 2016

Alweer 16 jaar geleden bezochten wij deze expositie in Den Haag in het Mauritshuis. Het was kerstvakantie en dus tijd om je cultureel op te laden en in die tijd was een studie kunstgeschiedenis ( VU 2000-2007) in de verste verte nog niet aan de orde, opgeslorpt toentertijd door werk en allerlei andere beslommeringen. Bijzonder was dat minister Wim Kok met echtgenote eveneens de expositie bezocht. Later zagen wij premier Kok met echtgenote nog eens wandelen in ons dorp waar hij verbleef in een vakantiewoning van kennissen .Dit dorp dat zich nu onderscheidt als bolwerk en kraamkamer  voor het goede handbal. Twee handbalinternationals die hier haar eerste opleiding kregen gaan nu naar Rio. De keepster en een verdedigster leerden de sport in dit kleine dorp. Nu is het een speelbal van de overheid en zal het dorp ontsierd worden door een groot trafostation, dat energie door de noordkop gaat jagen.. Je ratio zegt dat een dergelijke voorziening noodzakelijk is, maar de plaatsbepaling is slecht omdat het dicht tegen het dorp gebouwd wordt. 
Terug naar de expositie. 

Johannes Vermeer, brief schrijvend meisje, 1666, olieverf op doek, 45 x 40 cm, National Gallery of Art Washington

Johannes  Vermeer, Vrouw met waterkan, 1664, olieverf op doek Metropolitan Museum of Arts, New York, door Henry Marquand in 1887 gekocht in Parijs en later aan museum geschonken.


Onderstaand schilderij was niet te zien op de expositie, wel het brief schrijvend meisje in kleur hierboven. De Amerikanen zijn echt grote liefhebbers van Vermeer, want van het kleine oeuvre van deze Delftse schilder ( 41 in totaal) hangen er maar liefst 8 in Amerika en eerder schreef ik al over het interessante essay van kunsthistoricus Kees Kaldenbach, dat in  Amerika veel weerklank vond.

Om u enige indrukken te geven van werken die in Amerikaanse musea hangen, hier alleen even de high lights.
1. Johannes Vermeer, zie boven, briefschrijvend meisje. Johannes Vermeer was een zoon van een Vlaamse vader, een zijdeverver, die naar Delft was getrokken. Leermeester van Johannes Vermeer was vermoedelijk Leonard Bramer. Uit zijn  huwelijk met Catharina Bolnes werden vijftien kinderen geboren, waarvan er vier jong stierven.  De meeste bekende werken in ons land zijn : Gezicht op Delft en Straatje van Vermeer.

2. Ferdinand Bol, Jongeman met zwaard, 1645, olieverf op doek, 81 x 55 cm, The Dayton Art Institute, Dayton,.Ohio

3. Hendrick ter Brugghen, Schrijvende man bij kaarslicht, olieverf op doek, 66 x 53, Northhampton Smith College Museum of Art.  Deze aankoop werd gedaan zuiver om educatieve doeleinden om studenten wegwijs te maken in het vak van de kunstgeschiedenis en die lag toch voor een gedeelte in de Gouden Eeuw in Nederland. Ter Brugghen schilderde onder meer een buitengewoon boeiend schilderij onder de titel ongelovige Thomas.

4  Jan  Van Goyen, Gezicht op Rhenen, olieverf op doek, 101 x 136 cm, The Corcoran Gallery of Art  Washington
5. Frans Hals, talloze portretten, zoals je van deze veel aantreft in het Frans Hals museum in Haarlem

6. Vier schilderijen van Rembrandt van Rijn
a. Portret van Joris de Gaulerij, San Francisco, The fine arts museum,
b. . Portret van vrouw die opstaat,  The Taft Museum , Cincinnati Ohio
c. Portret van zittende vrouwe, Metropolitan Museum of Arts, New York
d. Portret van Jonge Man, National Gallery, Washington.


Of u hiermede nu een goed beeld kunst scheppen van Hollandse Meesters uit Amerika, ja, 
dat zal voor U wel moeilijk zijn. Daarom hier de titel van de uitgegeven catalogus toentertijd zodat u wellicht deze nog kunt aanschaffen. Het is een lijvig, niet handzaam exemplaar met mooie afbeeldingen. De titel luidt :Hollandse Meesters uit Amerika, Uitgever Waanders Zwolle  Eindredactie Rieke van Leeuwen, Samenstelling tentoonstelling Hans R. Hoetink, zes essays van diverse schrijvers. Geniet van alle mooie en boeiende aangelegenheden in uw leven, koester alle kleine momenten van gelukkige beleving en al het goede dat U ten deel valt. Gewelddadige krachten willen onze way of life verstoren, dat gebeurde vorig jaar in Parijs en afgelopen maandag 21 maart a.s in de Europese hoofdstad Brussel. Alle nabestaande en gewonden wensen wij kracht en herstel toe en het kwaad zal nummer zegevieren. Kunstboeken, lezingen, essays, adviezen, taxaties, rondleidingen. reageren?  via deze blog svp
jjj artes admirans





No comments:

Post a Comment