Wednesday 2 August 2017

Het drama in Auvers sur Oise

Het hoe en waarom het einde van een bruisende carriere

Columnr nr 466 dd 2 augustus 2017

In Den Haag, in Drenthe, en in tal van andere plaatsen voelde Vincent zich niet senang. In dat opzicht hadden Arles en Auvers sur Oise een uitzondering kunnen zijn, omdat hij in die Franse steden een enorme werkdrift had. Evenmin als het gaat in dit kader over zijn ziekteverschijnselen alsook de manier waarop Vincent aan zijn einde kwam - daar liggen de meningen ver uit elkaar na de publicatie van de Amerikanen Steven Naifeh en Gregory White Smith- gaat het feitelijk alleen om zijn schilderijen en alles wat daaromheen speelt, is van ondergeschikt belang. Waarom alle kunsthistorici en publicisten op Van Gogh zijn gevallen, blijft curieus en mysterieus. In dat kader was het wel wonderlijk dat rond mijn vijftiende jaar in de winkel van mijn vader een klant vertelde over een zekere Van Gogh die zijn oor had afgesneden. Dat had op die mijnheer blijkbaar zo'n grote indruk gemaakt dat hij mij dat wilde vertellen en hij kwam een pakje shag en vloei kopen.



Kerk en gemeentehuis van Auvers sur Oise.
Vincent was van Arles naar Parijs gereisd en had alle spullen laten verzenden naar het adres van Theo en was enkele dagen bij Theo en Jo Bonger gebleven, die inmiddels een baby hadden, waar Vincent gek op was. In Auvers sur Oise zou dr. Gachet zich over Vincent ontfermen en die stelde vast, dat de neurotische aanvallen van Vincent over waren en dat hij zich volop aan het schilderen kon wijden. Dat deed hij ook vanuit de herberg van mijnheer Ravoux. De dochter Adeline Ravoux portretteerde Vincent in  1890, Haar was opgevallen dat Vincent van de drank af was en geen druppel alcohol meer dronk, Het schilderij zit in een particuliere collectie. Hierboven ziet u twee schilderijen van het gemeentehuis van Auvers en de kerk. Beide gebouwen zijn zo flamboyant geschilderd, dat je als je de foto ziet van de kerk, bijna niet meer het oorspronkelijke gebouw herkent, zo romantisch en uitbundig heeft hij het op het doek neergezet. Je hebt meer van die overdone vormen, met name denk ik dan aan al die heiligenbeelden die je in tal van r.k. kerken tegenkomt. Als je een zoetig beeld van Theresia van Lisieux vergelijkt met een echte foto, daar zit een enorm roomsausje omheen, zodat je bijna de oorspronkelijke persoon niet meer herkent. Dat geldt ook voor al die zoete H .Hartbeelden en Mariabeelden. De architect Corbusier maakte aan al die zoetigheid etc. een einde en ging terug naar de eenvoudige vorm zoals ook Dom van der Laan O.S.B. dat als architect deed en inderdaad sommige beelden hebben de eenvoud weer terug gevonden. Dom van der Laan bouwde in Vaals een abdij in uiterst eenvoudige en strakke architectuur en ook ontwierp hij daarvoor het meubilair.
Het laatste schilderij dat Vincent in Auvers maakte was dat van die boomwortels uit 1890, dat in het Van Gogh hangt. In brede kringen is men van mening dat het Crows above the wheatfields is, maar dat is niet het geval .Ook dit schilderij "Kraaien boven een korenveld "is in het Van Gogh museum te vinden. De grote van Gogh Atlas is fraai geïllustreerd en lijkt meer op een prentenboek dan een wetenschappelijke verhandeling. Het geeft de feiten goed weer en de schrijvers verdienen een pluim omdat het allemaal goed in elkaar steekt en je weer meer kennis verschaft rond het fenomeen Vincent van Gogh. De heer De Brouwer uit Nuenen vertelde me vorig jaar dat hij op bedevaart naar Arles ging en achter een mijnheer aanliep die sprekend op postbode Roulin leek, een man met een ruige baard. Ja, als je zoveel weet van een voormalige dorpsgenoot, dan wil je steeds meer je kennis uitbreiden. Geniet van het mooie weer, de vakantie en vergeet niet ook wat cultuur op te snuiven. Kunstboeken, lezingen, adviezen, taxaties, rondleidingen, essay, meld je via deze blog.
Drs jjj artes admirans

No comments:

Post a Comment