Thursday 28 July 2016

Een slimme prive detective

Een standbeeld voor Arthur Brand

Column nr 422 dd 28 juli 2016

Terwijl de wereld door de meest afschuwelijke terroristische aanslagen en oorlog wordt geteisterd, zijn er soms enige lichtpuntjes. Een standbeeld is natuurlijk zwaar overdreven, maar als je schilderijen van Salvador Dali en De Lempicka uit het criminele circuit weet los te peuteren, ben je een held. Eerder al bewees hij het  Westfries Museum in Hoorn al goede diensten en nu slaagt hij er ook nog een keer in om twee topstukken  in het gangbare circuit te brengen. En de politie dan ? Geen interesse, geen tijd, geen specialisten?  En het Art Loss Register dan? Alleen maar registreren? Onwillekeurig leidt deze gang van zaken ook even terug naar het voormalige  Scheringa Museum in Spanbroek? Soms vraag je je wel eens af, als je nu tien jaar later in deze streek komt of alles niet een beetje anders geregeld kan kunnen worden. Grote kantoren, waarvan nu de gemeente Medemblik en zelfs de gemeente Hollands Kroon profiteren.  Het gemeentehuis van Hollands Kroon wordt verbouwd en de raadsvergaderingen worden in Wognum gehouden. Een gedeelte van het kantorencomplex, waar ook nog de curatoren zetelen, staat te huur. Het museum in aanbouw is door een projectontwikkelaar gekocht en die heeft de opdracht, het gebouw te voltooien en een goede bestemming ervoor te vinden?  Gelukkig is het AZ stadion niet de dupe geworden van de politieke machthebbers uit de hoek van de VVD en PVDA, Zullen zij- zoals de voormalige minister van financiĆ«n de heer Bos, zich hebben gerealiseerd welke nasleep er zou volgen.??  De curatoren beheren eindeloos veel hypotheken ( 70.000). etc. En die miljarden hulp dan aan de grote jongens zoals ABN-AMRO en ING? Moeilijk te vatten, maar politiek is een vak apart en spreek er verder geen oordeel over. Terug naar 2005. Mijn bachelor gehaald en de pers wilde een foto van mij maken met mijn scriptie op een aparte locatie. Keuze viel op het Scheringa museum in Spanbroek en het had wat voeten in de aarde voor welk schilderij geposeerd mocht worden vanwege het feit dat op veel werken een beeldrecht zat. Voor een schilderij van Dick Ket mocht geposeerd worden ( zie foto hieronder)




Met bachelor scriptie  Scheringa museum voor een schilderij van Dick Ket uit Den Helder, vutter Jan J. Jong BA juli 2005
Van tijd tot tijd waren er vernissages in het museum, waar je soms bij was en tijdens een van die sessies werd aan de heer Scheringa gevraagd of architect Zeinstra zich had laten inspireren door de bouw van het Haags gemeentemuseum of het Kroller Muller Museum, dat vanwege de lange entree.??
Aanvankelijk moest hij even nadenken en later vond hij dat eigenlijk ook wel. Later kocht hij 's nachts, terwijl zijn vrouw en Emily Ansenk ( nu Kunsthal Rotterdam) op de veiling van Christies in New York waren, het werkelijk fantastische schilderij van De Lempicka. Altijd werd bij een bezoek dit prachtige werk opgezocht om van die prachtige blauwe kleur te genieten.
Schilderij La musicienne van Tamara de Lempicka, door Arthur Brand weer in circuit gebracht.

Geniet ook van de weer teruggevonden kunstwerken, maar ook van alles wat u ontmoet in deze vakantietijd. Vergeet niet een mooie kathedraal binnen te stappen of de gratis musea in Engeland. Kortom we laten ons niet afschrikken door verknipte geesten, maar blijven ons grote Westerse culturele erfgoed met hand en tand verdedigen. Kunstboeken, lezingen, adviezen, taxaties, rondleidingen, essays, j.j.jong@quicknet.nl
drs jjj artes admirans




1 comment:

  1. Dank voor de complimenten ;-) Mvg, Arthur Brand

    ReplyDelete