Friday 19 February 2016

Japonisme nu in Rijksmuseum

Hendrik Breitner 1857-1923 met twaalf kimono's in het Rijks

Column nr 398 dd 19 februari 2016

Japonisme was ook al een stroming in de negentiende eeuw. Alhoewel de stroming minder in Nederland vaste grond zette, waren de Franse kunstschilders veel meer bezig met Oosterse motieven en voorwerpen. In Nederland waren dat hoofdzakelijke Alma Tadema, Marius Bauer en Hendrik Breitner. ( Citaat uit Een eeuw apart  geschreven door Judiekje Kiers,Wiepke Loos, Henk van Os, Fieke Tissink en Annemarie Vels Heijn) 
Breitners serie van kimonomeisjes is een van de weinige voorbeelden. Hij maakte een stuk of vijf schilderijen van een meisje in kimono op een divan, telkens in een iets andere houding. Haar omgeving blijft steeds hetzelfde, met het kamerscherm . de oosterse tapijten en de divan. Breitner maakte gebruik van foto's. Hij liet Geesje Kwak, een tenger meisje, dat hoedenverkoopster was in de Jordaan, poseren/ Die foto's dienden als studiemateriaal, om de verschillende poses uit te proberen.In de schilderijen met de Japanse meisjes zit bijna geen dieptewerking. Wellicht probeerde Breitner op die manier ook wel een extra Japans tintje aan zijn schilderijen te geven. Japanse prenten kenmerken zich ook door het plaatsen van kleurvlakken naast elkaar, zonder veel aandacht voor het perspectief"

Tot zover citaat. Voor U als u binnenkort naar het Rijks gaat, alvast enige bagage, waardoor u meer kunt genieten van deze werken. Breitner is een schilder die 560 werken achterliet volgens de catalogus van Adriaan Venema. OP zoek naar de 12 dames met kimono's  vielen er maar acht te traceren rond 1893 en 1894, maar wellicht zijn de andere werken uit een andere periode. Eerder in deze rubrieken werd al geschreven over deze schilder in relatie tot al zijn werken als stadsgezichten en schilder van paarden, zoals hij aan het Panorama Mesdag werkte.  Inmiddels ben ik op zoek gegaan naar alle voorgaande columns die werden gepubliceerd bij de servers come2me.nl en Jenda.nl Al die beschouwingen zijn interessant om nog eens een keer te leven of wellicht te bundelen om zo een overzicht te krijgen van alle publicaties. Wie van U weer de sleutel tot deze oplossing. De huidige webmaster NLAE, heb ik al benaderd, maar misschien zitten er onder U mensen met veel kennis van websites etc. zodat weer gemakkelijk toegang tot deze literatuur is te krijgen. Bovendien dien je te weten waarover je al eens je licht hebt laten schijnen.

U begrijpt dat een museumbezoek aan het Rijks nu een extra dimensie heeft, die U zich niet moet laten ontzeggen. Geniet daarvan en U zult ongetwijfeld nog wel meer dingen ontdekken en dat is nu ook het interessante van bezoeken, lezingen en literatuur. Kunstboeken, lezingen, rondleidingen, adviezen, taxaties etc. j.j.jong@quicknet.nl
drs jjj artes admirans

Hendrik Breitner, Meisje in witte kimono, 1894, olieverf op doek, 59 x 57 cm, Rijksmuseum Amsterdam

No comments:

Post a Comment