Wednesday 23 December 2015

Land Art expositie in KunsthalKade Amersfoort

KunsthalKade  laat boeiende Land Art kunst zien

Column nr 392 dd. 23 december 2015


foto;s : Chantal Kleinmeulman

Richard Long, ,Cirkel van takken, aantal takken 840, Van Abbe Museum Eindhoven

Richard Long, cirkel van 840  takken,  Van Abbe Museum Eindhoven  Diameter 6 mtr









James Turrell, loper van brokjes Carrera  marmer, 7 met lang, 1.5 breed, Van Abbe Museum Eindhoven.

Nagenoeg veertien dagen terug bezochten we de KunsthalKade in Amersfoort in het kader van het jaarlijks museumbezoek aan een boeiend en interessant museum. Het oog was op dit museum gevallen omdat Land Art kunst van het Van Abbemuseum was uitgeleend aan de KunsthalKade.
Het is een museum dat nog maar vier jaar is geopend en qua architectuur opvalt door uitstekende terrassen met aan de buitenkant grote zilveren ballen. Het ligt op het Eemplein in een complex, waaronder meer ook een bibliotheek is ondergebracht.In het gebouw tref je buitengewoon hoge deuren aan en de expositie ruimte is licht van kleur met goede belichting.Aangenaam was dat de mensen die het toezicht op de kunstwerken hielden, je uitgebreid konden vertellen over de kunstenaars en het werk zelf. Bij het werk van Turrell, denk je in eerste instantie aan een hoogpolig wit tapijt en krijg je de neiging erover heen te lopen, maar gelukkig stond het afgeschermd door paaltjes en draad. Even later zag je de suppoost enkele kleine stukjes Carrera marmer weer in het gelid leggen om de strakke lijn te kunnen aanhouden.


Inzake de werken van Richard Long volgen hier citaten van Richard Long zelf :

-"Ik gebruik lijnen en cirkels omwille van hun kracht. Deze strakke vormen  contrasteren met de grilligheid van het natuurlijke materiaal waaruit ze zijn opgebouwd"

Hier de instructies hoe de 840 takken dienen te worden neergelegd.

"De takken worden een voor een -over de gehele sculptuur door- in een lukraak patroon gelegd. De worden worden gelijkmatig over de volledige sculptuur verspreid. De verdeling van de maten en lengten van de takken onderling is ook vrij gelijkmatig. Iedere tak wordt willekeurig gekozen en worden zo vlak mogelijk tegen de grond neergelegd. Merendeels zullen de takken elkaar niet raken, maar sommige zullen dat misschien wel doen. Het totaal aantal takken kan varieren, hoewel de cirkel moet worden gevuld"

Van welke boom waren die takken? In ieder geval geen berkentakken, ook niet van dennen of sparren. Blijven over loofbomen als beuken en eiken, platanen en abelen. Heeft Long die naar Nederland geëxporteerd of heeft hij die takken in Nederland zelf verzameld. Al met al een boeiend geheel.

In dit geval is de Land Art naar binnen gehaald, maar Paul de Kort bouwde in de biesbos een stelsel van cirkels, die onderhevig waren aan het getij, zodat ze soms onder water lagen en soms droog kwamen te liggen. Onder de turborotonde Verlaat: kruispunt Alkmaar -Leeuwarden./// Hoorn Schagen legde hij het PAD DER HERINNERING  aan, boeiend voor wandelaars, maar een groot aantal mensen waren van mening dat André Pielage met zijn fraaie brug, meer een Landmark zou hebben betekend dan een wandelpad dat overigens wel tot het Noord-Holland pad ging behoren. Maar de vuurtoren op de Westfrisia aan bij Zwaag wijst elke automobilist erop, dat wij dicht in de buurt van de oude Zuiderzee zitten.+

Kortom de KunthalKade had fraaie kunst in de expositie-ruimten. Voor Land-Art is maar beperkte belangstelling en lange rijen buiten zult U in Amersfoort niet aantreffen. Maar kunsthistorici hebben dat in hun takenpakket van hun opleiding en zullen er altijd in geïnteresseerd blijven.

Het kerstreces is een geschikte tijd om wat moois te horen of te zien. kerstconcerten overal en ook veel bijzondere exposities in galeries en musea.
Dank mensen die allemaal maakten dat de 8000ste   bezoeker van deze blog is geregistreerd, waaruit je mag concluderen, dat veel mensen in kunst zijn geïnteresseerd.

Kunstboeken, lezingen, adviezen, taxaties, rondleidingen  j.j.jong@quicknet.nl

drs jjj artes admirans


No comments:

Post a Comment