Thursday 4 June 2015

Het Prado Museum in Madrid en het Escorial

Spanje een machtige natie

Column nr 366 dd. 4 juni 2015

In 2003 ging een studiereis van de studentenvereniging Kitsch naar Madrid, waar we onder meer ook het Prado en Reina Sofia bezochten met het majestueuze werk van Picasso De Guernica.  Voor dat soort werken kan je rustig tien minuten vol bewondering stil blijven staan als je weet dat het handelt om de dramatiek en ellende van de Spaanse Burgeroorlog.
Maar eerst even iets anders. Gedurende de korte studiereis - een long weekend- stond het Escorial niet op het program. Een aantal studenten met een begeleider ging op zondagmorgen richting Escorial, maar alles moest met lijnbussen gebeuren. Het was beslist geen prettig weer, maar de reis was de moeite waard vanwege het indrukwekkend complex dat uit een kroondomein  met Augustijner Abdij  bestaat ,dat in de zestiende eeuw door koning Philips de II werd gebouwd na de overwinning op de Fransen. Het beheer van domeinen in voor een gedeelte in handen van het Spaanse Koninklijke Huis en het agrarische gedeelte door de Prior van het klooster. Daar ligt ook de begraafplaats van alle Spaanse koningen. Het verdere domein dat in de gemeente El Escorial ligt, wordt beheerd door de burgemeester van El Escorial. We bezochten de enorme kloosterkerk, waar toen net een dienst werd gehouden, maar we konden aan de zijkant van de kloosterkerk het vertrek zien waar de Spaanse zieke koning  destijds op het altaar van de kerk kon kijken om zo de dienst goed te kunnen volgen. Daarvoor werden geen kosten bespaard.
Welke associaties ik kreeg bij de finale van het WK voetbal in Zuid Afrika Spanje- Nederland?  Denkend aan het Escorial en de uitstraling van die macht van het machtige Spaanse Rijk, achtte ik Nederland vanuit historisch perspectief volslagen kansloos. Een rare associatie, maar we verloren en daarbij denk je dan niet, dat wij die Spanjaarden ook ons land uitgedonderd hebben. Dat jaar was Spanje in alle takken van sport oppermachtig.
Een machtig paleis en abdij op de zuidhelling van de Sierra de Guadarrama in de gemeente San Lorenzo

Dan de herinneringen aan het Prado: het is het Spaanse museum bij uitstek van de grote Spaanse schilders als Goya, Velasquez, El Greco,, Murillo en veel Europese kunst. Gekozen werd voor een Frans werk van Claude Lorrain en een fraai damesportret van Raimudo di Madrazo
Het eerste schilderij vanwege het onderwerp. De vondst van het jodenbabytje Mozes in de Nijl, die aan het Egyptische hof opgroeide en leider werd van het Joodse volk. Kent u ook niet van die mensen die van een bescheiden afkomst uitgroeien tot mensen aan de macht of CEO van een groot bedrijf. Een familielid was in staat om een groot concern te stichten in de levensmiddelenindustrie en in deze regio is een man van eenvoudige komaf die een enorm complex met koelcellen beheert waarin levensmiddelen en groenten zijn opgeslagen die door het land worden gedistribueerd en als hobby is deze goede man een eigen dierenpark begonnen waar veel dorpsbewoners als vrijwilliger werken.
Dat familielid vertelde me eens dat hij de minister van Economische Zaken Mr. Fons van der Stee op bezoek had in zijn bedrijf. Welke opleiding hij had genoten, vroeg hij hem ? Excellentie, lagere school te Spanbroek.
Claude Lorrain; Landschap met het vinden van het joodse jongetje Mozes aan de Nijl,  Collectie van Philip IV, 1627,  Prado Museum Madrid.


U zult even uw vergrootglas moeten pakken, maar in het midden ziet u de vrouwen bezig met het babytje , terwijl alle hovelingen op afstand toekijken. Het landschap is Italiaans en zeker niet Egyptisch, maar dat is altijd zo grappig.


|Raimundo di Madrazo, Alice Masson, model van de kunstschilder,  olie verf op paneel, rond 1900, in 1904 verworven door het Prado



Geniet van alles wat het leven biedt, zon, zee, muziek, zang, kunst. Wees creatief, zing, dans, schilder, teken of beklim de Alpe DuZes.  Als je dat doe, ben je een sociaal mens en begaan met onze samenleving.. Kunstboeken, lezingen, adviezen, taxaties, etc. j.j.jong@quicknet.nl



No comments:

Post a Comment