Wednesday 20 September 2017

Hoe een museum verdween uit Spanbroek

Scheringa collectie herrezen in Gorssel en Ruurlo

Column nr 474 dd 20 september 2017 

Alweer acht jaar terug voltrok zich dat drama van de sluiting van het Scheringa Museum, waarvan de gevolgen nog altijd zijn te zien in het Noord-Hollandse Opmeer, waar een prachtig niet afgebouwd museum staat, dat ondanks verwoede pogingen van de burgemeester van de gemeente, een geldbelegger en nu een bekende makelaar, nog immer staat te verpieteren. Het nieuwe gebouw is indrukwekkend qua architectuur zoals u dat kan waarnemen vanaf de N 242, de provinciale weg  Hoorn-Schagen. Nu weer verwoede pogingen worden gedaan het pand in gedeelten te verkopen, stond een foto van de binnenarchitectuur in het Noord-Hollands  Dagblad. Was met stomheid geslagen door de indrukwekkende architectuur, gelijk aan die van het Haags Gemeentemuseum. Je kunt er natuurlijk allerlei epiteta's op loslaten als Grootheidswaanzin, maar daar heb je allemaal niets aan. Het gebouw moet gered worden en als u als kunstbezitter op zoek bent naar een mooie plek en daarbij ook nog over enige pecunia beschikt, is dit echt wel een aanrader. Als u met goede kunst komt, kunt u ervan verzekerd zijn, dat u veel bezoekers zal treffen. Hopelijk slaagt Geert Klaver erin het museum de bestemming te geven waarvoor het is bedoeld. Hieronder enige impressies uit de pers inzake de ontmanteling van het museum in Spanbroek door een laffe daad van ABN Amro, die als een dief in de nacht het museum leeghaalden op het moment dat AZ een championswedstrijd speelde.Als protest heeft ondergetekende op de lege muren de tekst gekalkt ; Trieste dag voor West-Friesland, Europese kunst weg uit museum. Toevalligerwijs liep ik tegen Rutger Castricum van Powned aan en die stelde vast, dat ik geëmotioneerd was. "Kom maar mee, dan laat ik je zien, wat het ons Westfriezen doet en liet mijn gekalk op de lege muur zien" Op Internet kon men het filmpje zien en bekenden hadden mijn betoog gezien en gehoord. 
Hieronder enige pers impressies van de kranten die toen verschenen

Vrachtwagen werd vol geladen met schilderijen, die onzorgvuldig werden behandeld, alles in noppenfolie en sommige schilderijen liepen daardoor schade op

Foto uit NHD dd. 18 november 2009, bezoekers bewonderen stillevens 

 Volkskrant 22 oktober 2009, het gekalkte protest van de sympathisanten van het museum, ook uw columnist had een felle reactie geplaatst op een van de muren. 

NHD  29-11-2012 Nasleep van de  ontmanteling. Dit werk uit de Scheringa collectie bracht nagenoeg een half miljoen op, Het museum had een fijne neus voor aankopen.
Ja, eerlijk gezegd, is het al met al een trieste boel rond dit drama. Je kunt er talloze vragen bij stellen, die allen geen antwoord krijgen en als je zegt, dat het ging om  Barbertje moet hangen, wordt wellicht het karakter van die charge het beste gekarakteriseerd. Deze dingen gebeuren en iedereen moet dan lijdzaam toezien. Gelukkigerwijs is de collectie wel bijeen gebleven, alleen de locatie ligt aan de andere kant van Nederland. Natuurlijk wordt een bezoek aan Gorssel en Ruurlo u aanbevolen, het staat ook in mijn agenda, maar het kost wel enige uren autorijden en wellicht nog een overnachting erbij. Niettemin dank aan de heer Melchers die zich als kunstverzamelaar een douceurtje in zijn schoot geworpen zag worden. Geniet van de voormalige Scheringa kunst, van alle andere musea en van al het goede, dat het leven kan bieden. Kunstboeken, lezingen, adviezen, taxaties rondleidingen contact via deze blog
drsjjj artes admirans



No comments:

Post a Comment