Thursday 19 February 2015

De Amsterdamse Joffers

Een Winkler Prins Encyclopedie uit 1914-1918 en het boek Adriaan Venema, getiteld Amsterdamse Joffers.
Column nr 352

Het is altijd prettig als je van bepaalde zaken de waarde inziet. Kennissen hadden nog een oude Winkler Prins staan 1914-1918. Te mooi en te goed voor de kringloop. Voor de tweedehands boekverkoop geen item. Het enige wat soms lukt om met de boekhandelaar wat te ruilen voor zijn taxatie van de encyclopedie. En zo kon een waardevol boek ( in mijn ogen) aangeschaft worden. De handelaar had best wel een stevige prijs in zijn hoofd en met bijbetaling, kan ik U nu meer vertellen over de Amsterdamse Joffers, waar Adriaan Venema een degelijke studie van maakte. Met de vader van de schrijver ( inmiddels overleden) maakte ik uitgebreid kennis onder meer ook om een ander  waardevol boek ( George Breitner) in mijn bezit te krijgen. Dat lukte helaas niet omdat er nog erfgenamen waren. Ook in het boek van Huib Luns Holland schildert, wordt gewag gemaakt van deze damesschildersclub
. tekening van Lissy Ansingh naar Therese Swartz
Tot de groep van de Amsterdamse Joffers worden gerekend :
1. Maria van Regteren-Altena 1866-1908
2. Nelly Bodenheim                 1874-
3.Jacoba Surie                          1879
4.Betsy Westendorp-Osieck    1880
5.Coba Ritsema                       1876-1951
6. Lizzy Ansingh                     1875-1961
7. Ans van den Berg                1873-1942
8 Jo Bauer-Stumpff                 1873
Een passage uit Huib Luns : Breitner gaf Coba Ritsema les  en haar werk kreeg die  volle kracht en volle kleur en grootsch handschrift/ Alle andere dames rond  Coba Ritsema werden destijds de Amsterdamse Joffers genoemd. 
Venema behandelt al deze schilderessen en opent zijn eerste hoofdstuk met de titel De kunst  van het beschutte bestaan.. Volgende keer gaan we kijken wat Venema hiermee bedoelt en zullen diverse dames de revue laten passeren. Op voorhand kunnen we wel vaststellen dat het toch wel erg bijzonder is dat eind negentiende eeuw de vrouwenemancipatie al behoorlijk ver was en dames - wel van de gegoede stand- zich een eigen domein hadden eigen gemaakt en allemaal beschikten over een atelier waar zij zelfstandig haar creativiteit konden beleven. Geniet net als die dames destijds van een stuk creatief vermogen, zing, dans, wandel, sport en wees een prettig medemens.
Kunstboeken, lezingen, rondleidingen , essays, adviezen etc. j.j.jong@quicknet.nl
drs jjj artes admirans




No comments:

Post a Comment