Thursday, 11 June 2015

Oog voor historisch erfgoed

Heemschut, Cuypersgenootschap en talloze historische stichtingen maken zich sterk voor erfgoed.

Column nr 367 dd 11 juni 2015


Vuurtoren op het voormalige eiland Kraggenburg in NO polder, gebouwd in 1877 op het eiland Kraggenburg, gebouwd op een terp van 4.5 meter hoog. Gebouw later verwaarloosd, door Erfgoedvereniging  Heemschut bewaard gebleven. Nu praktijk holistische therapie. 

Sinds afgelopen weekend in het bezit van een fraai boek van de Erfgoedvereniging Heemschut, waaruit bovengetoonde foto is. Het werd in 2011 uitgegeven bij gelegenheid van het 100 jarig bestaan. Heemschut had meegewerkt aan het weekend van het Nederland Instrumenten Fonds < In dat kader werd een concert gehouden in het Erfgoedcentrum OpZeeLand te Kolhorn, waar door een celliste en violist werd gemusiceerd. De celliste had een strijkstok van het NMF in gebruik en wist te vertellen dat een strijkstok voor een celliste even belangrijk is als de cello.

Mijn zwager die vrijwilliger is bij de Bataviawerf in Lelystad, verbaasde zich over deze fraaie uitgave en vroeg waar dat boek vandaan kwam.  Van de Erfgoedvereniging Heemschut ontvangen vanwege mijn bezoek aan het concert in OpZeeLand. De voorzitter van deze vereniging mevrouw Anneke van Dok van Weele, interim burgemeester van Niedorp was mij ook al welgezind. Van haar kreeg ik het fraaie boekwerk Monumentaal Niedorp. Deze boeken worden je geschonken, omdat men weet dat ik voorzitter ben van een lokale stichting tot behoud van historisch erfgoed. Het is inderdaad zo dat architectuur mijn interesse heeft. Dat maakte het moeilijk om na je propedeuse ( 2001) een keuze te maken tussen architectuur en beeldende kunst. De keuze beeldende kunst werd uiteindelijk gemaakt, maar met het voorbehoud dat aan de architectuur voldoende aandacht zou worden besteed. In dat kader was het beslist een grote eer mijn master bul te mogen ontvangen van het hoofd der afdeling architectuur (KGS) , professor Koos Bosma. Hij had ons tijdens colleges wel eens kennis laten maken met de historische waarden van de bunkerbouw in World War II. Die studie mondde uit in zijn boek: Schuilstad, over de bunkerbouw onder meer in Den Haag.

Hebben die verenigingen en stichtingen dan recht van bestaan ? Jazeker, de bovengenoemde voorbeelden tonen dat al aan en het Cuypersgenootschap heeft onder meer kerken van sloop kunnen redden en deze instellingen zetten vaak de overheid aan het denken of er andere mogelijkheden zijn dan sloop van panden. Waarom de overheid de handen van monumentenzorg heeft afgetrokken is bijzonder merkwaardig. In 1971 gaf de Staatsdrukkerij nog een kloek boekwerk uit dat door de rijkscommissie voor de monumentenbeschrijving werd uitgegeven. Deel VIII handelt over de provincie Noord-Holland. Een geïllustreerde beschrijving van historische gebouwen in West-Friesland  Tessel en Wieringen. Waar handelt het boekwerk feitelijk over : de historische gebouwen van Medemblik, Hoorn en Enkhuizen. Overigens een bijzonder onlogische indeling van Noord-Holland. Ambtenaren in Haarlem en Den Haag weten blijkbaar niet zo goed hoe het gebied in elkaar zit. Men trekt rücksichtslos ergens een streep, zoals dat ook al gebeurde bij de vorming van de gemeente Hollands Kroon. Met kan daar blijkbaar alleen denken in Noord-Zuid verbindingen en niet in Oost -West verhoudingen. 

Waar alles tenslotte om draait, dat we zuinig zijn op unieke openbare gebouwen. bedrijven en woningen. Zeg niet al te gemakkelijk : oude troep, maar kijk wat het gebouw kan betekenen voor de volgende generaties, dat is het criterium.
Geniet van architectuur, van de natuur, van mooie muziek en wees creatief met dichten, zingen, schilderen, tekenen en wees een prettig medemens.

Kunstboeken lezingen, adviezen, taxaties, essays, rondleidingen j.j.jong@quicknet.nl

drs jjj artes admirans

No comments:

Post a Comment