Column nr 427 dd 31 augustus 2016
Tot zover het verhaal van H.P. Bremmer. Dit boek boeide mij persoonlijk, vanwege onder meer het feit, dat ik aanwezig was bij de promotie in de aula van de VU. Zij promoveerde op de stelling H.P. Bremmer, de kunstpaus, ook de titel van het boek van haar promotieonderzoek.
Georges Seurat, Le Chacut, 1889=1890, olieverf op doek, Museum Kroller Muller, Otterlo
Nog een keer een passage uit het boek van Eva Rovers De eeuwigheid verzameld, pagina 344-45.
"Natuurlijk was Bremmer niet gelukkig met de aankoop van de Seurat. In zijn jeugdjaren mocht hij dan een groot bewonderaar zijn geweest van Van de Velde ( kunstenaar en architect van museum Kroller Muller )jjj) , dat betekende niet dat deze zomaar zijn rol als esthetisch raadgever kon overnemen. Wat er ook op het spel stond, Bremmer verwachtte gekend te worden in ieder besluit over de verzameling. De volgende aankoop van een Seurat verliep dan ook keurig via hem, maar ook deze keer niet zonder subtiele inmenging van Van de Velde. Hij was degene, die Helene liet weten dat het indrukwekkende Le Chahut ( zie hierboven) op 24 februari 1922 in Parijs geveild zou worden en bood aan om samen met haar adviseur naar de veiling te gaan, Dit werk was volgens hem ( v.d. Velde) "het meest complete en definitieve , dat Seurat gemaakt heeft en daarom,. zo schreef hij haar "de gedachte , dat dit schilderij elders terecht zou komen dan in Uw museum.laat mij niet met rust.. Die aansporing gaf voor Helene de doorslag om de koop in gang te zetten en samen met Van de Velde naar Parijs te reizen, waar ook Anton Muller, haar man en H.P. Bremmer zich bij hen zouden voegen..
Zo verliep de aanschaf en binnen de familie ontstond nog een discussie omdat dit wufte werk eigenlijk helemaal niet paste bij haar visie op onderwerpen. Helene betaalde voor het werk f 7.000.- en dat was een heel bedrag in die tijd. La Grande Jatte , een ander werk van Seurat, kon zij voor f 10.000 kopen. Dat werk was veel grote van afmeting, maar door haar afwachtende houding ging het werk aan haar neus voorbij en belandde bij een Amerikaanse verzamelaar. Overigens bezit Kroller Muller nu zeven werken van Seurat en dat is aanzienlijk
Natuurlijk heeft u inmiddels allen kennis genomen van het nieuwe museum Voorlinden in Wassenaar. De collectie Caldiz kwam je van tijd tot tijd tegen. Het meest opmerkelijke in deze is de overstap van Wim Pijbes naar dit museum. Pijbes hebben wij ontmoet in onze studietijd ( 2000-2007) in Rotterdam bij de vernissage van de expositie Romantiek in Nederland in de Kunsthal te Rotterdam, waar Ronald de Leeuw inhoudelijk op de expositie inging, nadat Wim Pijbes ieder welkom had geheten en een inleiding hield. In 1996 was hij gestart bij de Kunsthal en heeft Ronald de Leeuw tijdens deze bijeenkomst Wim Pijbes misschien wel gepeild om hem op te volgen in het Rijks? Wie zal het zeggen !!! In 2008 startte Pijbes bij het Rijksmuseum en stuurde dit echte Nederlandse museum op in de vaart der volkeren. Eigenlijk een topbaan om je pensioen te halen, maar Wim Pijbes die grote internationale tentoonstellingen arrangeerde in vele grote Europese steden, zocht gewoon weer een nieuwe uitdaging die hij bij de heer Caldenborgh vond. Emily Ansenk die zich ook koppelde aan een grote verzamelaar ( Dirk Scheringa) volgde op haar beurt weer Wim Pijbes op bij de Kunsthal. Maar Wim Pijbes hoeft niet te twijfelen aan de kredietwaardigheid van de heer Caldenborgh. Die heeft meer munten in zijn broekzak als Dirk destijds. Kortom Wim Pijbes zit op een voor hem prima plek. Mij lijkt een bezoekje aan Wassenaar alleszins de moeite waard, maar de directie moet het wel snel inkapselen in de Museumjaarkaart.
Veel te genieten, niet alleen van het mooie weer, het strand, de bloeiende natuur en aankomende oogst van het fruit, de appels, peren, druiven. Het kan natuurlijk ook zijn, dat u had besloten om komend weekend naar de mooie Vlaamse stad Brugge af te reizen? Voor u dan een aanrader om het Belfort op de Markt te bezoeken. Niet alleen is op de eerste etage veel kunst te zien, maar op de tweede treft u veel stands aan van Poppen en berenmakers uit alle landen van Europa, waaronder ook Russen, Duitsers etc. Als u dan boven bent, kunt u even onze stand bewonderen. U mag de kunstzinnigheid van mijn ega bewonderen, die met tal van nieuwe ontwerpen daar aanwezig is. Wij hopen u daar te ontmoeten en even kennis te maken. Kunstboeken, lezingen, adviezen, taxaties, rondleidingen- zonodig ook op de beurs in Belfort,- essays etc. j.j.jong@quicknet. nl
drsjjj artes admirans
drsjjj artes admirans