Thursday, 17 December 2015

Museumbezoek

Waarom zijn die musea zo in trek?

Column nr 391

Wanneer je bedenkt dat Wim Pijbes enige jaren terug voor de heropening van het Rijks zijn ambitie uitsprak om TWEE miljoen bezoekers per jaar naar dat museum te halen, dan krab je even achter je oren en bekruipen je twijfels of hij niet zijn stok te ver zet. Nu enige jaren later heeft hij het gelijk aan zijn kant en haalt hij die cijfers. Terecht overigens, want het Rijks is een parel geworden tussen alle Nederlandse musea, hetgeen overigens ook geldt voor het Vincent van Gogh museum, dat dit jaar ook als zoveel bezoekers heeft getrokken. Vanwaar dat succes?  Eerstens omdat de locatie van beide musea op een A locatie ligt aan het Museumplein en tweedens omdat beide musea over voortreffelijke directeuren beschikken die hun vak verstaan, maar daarbij sterk communicatief zijn en alle moderne publiciteitstechnieken gebruiken om het museum te promoten. Wim Peijbes was eerder al succesvol bij de Kunsthal te Amsterdam en Axel Rugel van het Van Gogh had ook al een prima staat van dienst. Natuurlijk hebben beide musea top kunst in hun collecties, maar als je niet aan de weg timmert en niet actief bent, verdwijnt de interesse en gaat alles achteruit en verstoffen en de depots liggen toch al overvol. Als alle musea alle collecties zouden moeten laten zien, dan had je misschien nog wel twintig musea nodig. Zo waren we onlangs in het Flehite museum in Amersfoort. Een fraai historisch museum en we kwamen eigenlijk om een glimp op te vangen van de collectie die Wim van Schaik aan dit museum heeft geschonken, met name de werken van Dirk Breed. Bij de receptie vroegen we of we daarvan iets konden zien. Oh, U bedoelt Wim van Schaik en daar viel het dubbeltje. Nee, dat kan niet.  Haar collega zei : dat ligt in depot. Hetzelfde is het lot beschoren van de collectie die Renee Smithuis aan het Singer Museum te Laren heeft geschonken onder meer omdat zij niet met directeur Wierenga van het Kranenburgh Museum door 1 deur kon,. Wierenga is nu weg en deze regio is weer een stuk armer geworden. Onze regio is kunstarm geworden na sluiten van het Scheringa Museum en een brute roof uit het Westfries Museum. Gelukkig heeft  het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen nu een prachtige expositie van Cornelis Springer. 
Ons bezoek aan het Flehite museum had enkele positieve aspecten:  een enorm groot schilderij van de stad Amersfoort van Mathias Withoos was het bekijken waard. Een andere Withoos uit de collecte van het WF museum is in handen van de rebellen in Oekraïne. Maar ook drie werken van Jan Schoonhoven maakte onze dag gelukkig goed.
Dus mensen, geniet van al dat moois, maar wellicht bent u meer iemand van concert/schouwburgbezoek of van de bioscoop. Allemaal waardevolle zaken en dat moet u vooral zo houden om de nodige ontspanning te genieten. Al deze mensen die dit doen lopen echt geen burn-out op. Kunstboeken, lezingen, adviezen, rondleiding etc. j.j.jong@quicknet.nl
drs jjj artes admirans

No comments:

Post a Comment